Knygos šventė Zarasų miesto gimtadienyje

2019 08 20

Rugpjūčio 15-17 dienomis, kartu su gražia Žolinių švente, buvo švenčiamas penki šimtai tryliktasis Zarasų miesto gimtadienis. Įvairiose miesto erdvėse Zarasų krašto gyventojų ir svečių laukė įdomūs renginiai, smagios pramogos, tautodailės, amatų, knygų mugės. Zarasų viešoji biblioteka džiaugiasi prisidėjusi prie miesto šventės organizavimo spalvinga literatūrine ir muzikine programa.

Nakties skaitymai „Atmintis, išsiūta Grįžulo ratais“

Rugpjūčio 16 d. jau kelioliktą kartą „Nakties skaitymai“ sukvietė tuos, kurie kuria ir mėgsta poeziją. Mėgaujantis vasaros vakaro vėsa, poezijos mylėtojai klausėsi žinomų kūrėjų – zarasietės poetės Jurgitos Jasponytės, jos vyro, rašytojo, vertėjo, literatūros kritiko, 2019 m. „Poezijos pavasario“ ir Maironio premijos laureato Mariaus Buroko bei aktorės, dramaturgės Daivos Čepauskaitės – skaitomų gražiausių eilių.

Poetė J. Jasponytė pristatė savo naujausią eilėraščių rinktinę „Vartai Auštrieji“ (2018). Tai antroji savitai folkloro ir lietuvių mitologijos motyvus su asmeniniais išgyvenimais ir refleksijomis perpinanti poetės knyga. Atviri pasakojimai apie motinystę, vaikystę, moters brendimą, pavaizduotus per baltiškosios pasaulėjautos ir pasaulėžiūros įvaizdžius. Nemaža dalis parašytų eilių skirta gimtiesiems Zarasams. Dangiškai romus poetės balsas nepaliko abejingų klausytojų.

Renginyje savo naujausias, net septynerius metus brandintas eiles, skaitė Marius Burokas iš poezijos rinktinės „Švaraus buvimo“ (2018). Poetas, eseistas Gytis Norvilas yra pasakęs, kad M. Burokas „...poeziją pagauna it pirštais musę už kojos: subtiliai, niuansuotai; sumedžioja išlaukdamas, vienas, be varovų, ir necukruodamas. Tai tyli, niauri poezija ...“. Autorius savo kūryboje daug dėmesio skiria šeimai, nesaugumo jausmui, tikėjimo, „švaros stokos“ ir kitoms temoms. Įdomu buvo išgirsti eilėraštį, dedikuotą bibliotekininkėms.

Dar viena viešnia, papuošusi vakarą savo kūryba, Daiva Čepauskaitė. Poetė yra Aldonos Liobytės, 41-ojo „Poezijos pavasario“, Jotvingių premijos laureatė. Jai poezija – būdas suprasti pasaulį, žmones ir save. Tai būdas gilintis į pasaulio mįsles, jos sandarą ir net žmogaus sielą. D. Čepauskaitės kūryboje puikiai dera (savi)ironija, lyrizmas, humoras ir kandi šiandienos kritika. Poetė skaitė eiles ir suaugusiems ir vaikams. 2017 m. mažiesiems skaitytojams išleista knygelė „Baisiai gražūs eilėraščiai“, kurioje yra visko – juokų, siaubo šiurpuliukų, klaustukų, išdaigų, draugystės džiaugsmų, mamos meilės ir kitų baisiai gražių dalykų. Keli perskaityti baisiai gražūs eilėraščiai įnešė į vakaro atmosferą vaikystės vėjo.

Skaitymuose poetinę kompoziciją, pagal šio vakaro svečių poetų eiles, atliko Zarasų vaikai ir jaunimas, kurią režisavo režisierė Gražina Karlaitė.

Tarp skaitomų eilių skambėjo ryškaus teatro bei muzikinės scenos talento Andriaus Kaniavos dainuojamoji poezija. Gražiausios jo dainos, nuoširdus bendravimas, smagios istorijos pavergė klausytojų širdis. „Dainos turi kantrybės, jų nereikia provokuoti, atsidaro duris ir ateina, kai laikas,“ – sako bardas A. Kaniava.

Mažoji knygų mugė

Kitos dienos rytą, biblioteka kvietė Sėlių aikštėje į Mažąją knygų mugę. Dalyvavo leidyklos „Algarvė“, „Andrena“, „Baltos lankos“, „Gelmės“, „Stiklo tiltai“, „Kauko laiptai“, „Nieko rimto“, „Raidynėlis“, „Rotas“, „Žara“. Knygų mugės lankytojai ne tik įsigijo leidinių, susipažino su leidybos tendencijomis, bet ir pabendravo su leidėjais. Leidyklos „Baltos lankos“ atstovas džiaugėsi, kad būtent Zarasuose, knygų mugės metu, pasirodė Kristinos Sabaliauskaitės naujausias istorinis romanas „Petro imperatorė“, kuris susilaukė didelio lankytojų susidomėjimo. Biblioteka nuoširdžiai dėkoja leidykloms už dovanotas knygas, kurios greit pasieks skaitytojus.
„Poetai ir smuikininkai ant stogo“

Tuo tarpu bibliotekoje, po atviru dangumi, pučiant gaiviam vasaros vėjeliui, raibuliuojant Zarasaičio ežerui, ant bibliotekos stogo publika rinkosi į nepamirštamą ir jaudinančią literatūros ir muzikos popietę „Ateik, dovanosiu ir Tau“. Svečius pasitiko bibliotekos ponios, dalindamos išmintingas žymių žmonių mintis apie gyvenimą ir jo prasmę bei bibliotekos Europos Solidarumo korpuso savanoris Yuri iš Armėnijos, atlikdamas muzikines improvizacijas.

Netradicinėje erdvėje, savo kūrybos dovanomis dalinosi poetas, žurnalistas, „Poezijos pavasario“ laureatas Viktoras Rudžianskas, Lietuvos smuiko meno etalonas, tarptautinių konkursų laureatas Vilhelmas Čepinskis ir žavioji smuikininkė Viktorija Čepinskienė. Skaitymuose literatūrinius tiltus sujungė Ignalinos literatų klubo „Lelija“, Anykščių literatų klubo „Marčiupys“ ir Zarasų rajono literatų klubo „Virš tylos“ nariai. Kraštotyrininkė Vida Mikštienė parengė literatūros parodą „Vienijanti poezijos galia“, svečiai galėjo plačiau susipažinti su Zarasų rajono literatų kūryba.

Renginio vedėja Gražina Karlaitė, kviesdama prie mikrofono poetą V. Rudžianską kalbėjo, kad kūryba yra visiška Dievo dovana, o kuriantis žmogus visada gyvena dvasinį gyvenimą ir turi tam tikrą ryšį su Dievu. Spaudoje yra perskaičiusi V. Rudžiansko mintį, kad atgailą jis atlieka rašydamas poeziją...

V. Rudžianskas skaitė savo eiles iš įvairių eilėraščių rinktinių. Jo kūrybai būdingas kultūrinis, istorinis įvaizdis, vyrauja nerimo intonacijos, detalių reikšmės. Anot literatūros kritikų, kūryboje semtasi patirčių iš sudėtingų likimų – su skaudžiais išgyvenimais, nujautimais, neaiškiomis būsenomis. Poetas prisipažino, kad labai žavisi mūsų kraštietės poetės Jurgitos Jasponytės eilėmis ir drąsa rašyti apie savitą pasaulėžiūrą.

Po posmą savo kūrybos eilių taip pat skaitė Zarasų literatų klubo „Virš tylos“ nariai – Ona Kačkienė, Danutė Pulokaitė, Jūratė Klimaitytė-Mardosienė, Lidija Maldauskienė, Genovaitė Žilinskienė, Vita Paškauskaitė, visai neseniai į klubo veiklą įsiliejusi Vilė Sinkuvienė, Osvaldas Vaičys iš Dusetų. Poetinį pasikalbėjimą vainikavo klubo vedlys Vasilijus Trusovas.

Literatūros ir muzikos popietę užbaigė smuikininkai Vilhelmas ir Viktorija Čepinskiai, atlikdami populiarųjį M. K. Oginskio polonezą „Atsisveikinimas su tėvyne“. Kvapą gniaužiantys vaizdai, jauki atmosfera ir smuiku atliekami garsiausi klasikiniai kūriniai suteikė atgaivą ir protui, ir kūnui, ir sielai.

Edukacijos ir pramogos vaikams

Sėlių aikštėje vaikų laukė smagios edukacinės veiklos su Knygų šalies menininkais, bibliotekos personažais Zuikiu Nulėpausiu ir Pepe Ilgakojine. Dainų autorius ir atlikėjas Mindaugas Valiukas bei teatro ir kino aktorė Valda Bičkutė pristatė interaktyvią literatūrinę ir muzikinę programą „Mažiems ir dideliems“, atliko savo kūrybos dainas, skaitė eiles, kūrė smagią istoriją apie batus.

Tikimės, kad zarasiečiai ir miesto svečiai prasmingai, turiningai ir kūrybingai praleido laiką bibliotekos renginiuose miesto šventės metu.

Projektą „Knygos šventė (literatūriniai tiltai Utenos regione)“ remia Lietuvos kultūros taryba

LTK Logotipas4solidarity


Inesa DUMBRAVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
Nuotraukos autorės

GALERIJA